Kvinnokungen

För någon vecka sedan läste jag ut Kvinnokungen av Kristina Sjögren och här är mina tankar om boken:

Handling:
År 1632 får Sverige sin första kvinnliga kung i modern tid. I denna myllrande roman följer vi Christinas resa mot makten – och hennes kamp för frihet.

Vid tjugoåtta års ålder abdikerar Christina och flyr Sverige under stort hemlighetsmakeri. Myterna om henne växer i århundraden. Men hur ser hon på sig själv? Här får vi veta vad hon drömde om och varför hon vägrade gifta sig.

På 1600-talet utkämpar Sverige oändliga krig nere på kontinenten. På gatorna i Stockholm härjar bränder och sjukdomar, tiggare stapplar fram bland grisar, avföring och lik. Samtidigt växer en flicka upp i överflöd på slottet Tre Kronor. Som nybliven kung av en stormakt är hon förmyndarregeringens lilla protegé. Men Christina vägrar vara en marionettdocka. Hon bidar sin tid: hon utbildar sig, lär sig jaga, rida. Och när hon blir myndig utmanar hon rikskanslern Axel Oxenstierna om makten. Men snart blir det uppenbart att Christina för en ännu viktigare kamp inom sig själv: kampen om sin frihet.

Jag tycker:
Jag har alltid varit intresserad av historia och framför allt Sveriges historia så när jag såg den här boken ville jag självklart läsa den.

Detta är en spännande och intressant historisk roman om drottning Christina och hennes tid som Sveriges monark. Skildringarna av hovlivet, politiken och personerna är mycket välskrivna och maktspelet kring drottningen är fängslande.

Även om man vet hur det går så är det en otroligt fascinerande berättelse. Man förstår vilken otroligt stark kvinna drottning Christina var som lyckades styra landet i en tid där kvinnans roll egentligen var en helt annan.

Mitt betyg blir ☕ ☕ ☕ ☕ ☕ av 5 möjliga!

Tre anledningar till att jag gillar boken:
1. Miljö- och personbeskrivningarna.
2. Tiden den utspelar sig i.
3. Att den är så spännande även om man vet hur det går.

Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 432
Utgivningsår: 2017

Finns att köpa hos Adlibris eller Bokus.

Stort tack till Wahlström & Widstrand för recensionsexemplaret!

Spara

Spara

Spara

Spara

4 svar på ”Kvinnokungen

  1. så fin header bildpå dej Anna
    ja men du kan du fatta va kallt liksom på morgonen o min lilla hade gått iväg utan jacka gud iskallt
    Tror knappt att sommaren blir något längre i år nu är nog höst på intågande här

    ha en fin torsdag kram

  2. Pingback: Månadens bästa bok augusti |

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *