Tiden är inte än

Nu ligger jag mycket efter i mina recensioner för jag är inne i en period när jag hellre läser  än bloggar, men jag kommer säkert ikapp så småningom. För ett par veckor sedan läste jag i alla fall ut Tiden är inte än av Elin Boardy och här är mina tankar om boken:

Handling:
Sverige, cirka 1350. Europa ligger i ruiner, digerdöden härjar och har på bara några år utplånat en tredjedel av befolkningen. En kvinna lämnar allt bakom sig och flyr ut ur landet, för att möta sitt öde. Detta är början på en vandring som blir mycket lång, då den kanske inte har något annat mål än bort. En flykt som tar henne genom ett både rättslöst och ödelagt landskap, till platser där folk alltjämt lever, och försöker överleva. Till pestläkarna, gycklarna, hororna, änkorna, de föräldralösa. Hon får möta såväl vänlighet som illvilja.

I sin nya historiska roman Tiden är inte än bygger Elin Boardy spänningen kring den ensamma okända vandrarens utsatthet. Språket är både vackert och distinkt och Boardy låter färden gå till såväl det heliga som det jordiska, det rena och det skitiga. Genom ett medeltida Europa – Kraków, Prag, Dresden, Köln, Amsterdam – utvecklar sig en av alla möjliga berättelser om vår världsdel.

I en tid då många människor tvingas på flykt blir denna medeltida berättelse märkligt aktuell. Boardy fortsätter att i varje ny bok byta både tid och geografi, men ändå ständigt djupborra kring ett antal av mänsklighetens eviga teman – frihet kontra utsatthet och våld, kvinnovarande, kropp, identitet, individ, familj.

Jag tycker:
Detta är en unik historia på alla sätt. Den beskriver en resa genom ett pestdrabbat Europa likväl som en resa genom historien. En del av händelserna skulle lika gärna kunnat utspela sig idag bland de flyktingströmmar som rör sig i världen.

Boken är välskriven, tänkvärd och lättläst. Språket flyter fint och är sällsamt vackert. Det här är definitivt en författare jag vill läsa mer av.

Detta är en fängslande bok att läsa om och om igen. Jag anar att man ständigt kommer att upptäcka nya saker och jag ser fram emot detta.

Ett extra plus också för ett riktigt fint omslag!

Mitt betyg blir ☕ ☕ ☕ ☕ + av 5 möjliga!

Tre anledningar till att jag gillar boken:
1. Det vackra språket.
2. Att berättelsen både är historisk och aktuell.
3. Att det är en bok jag vill återkomma till och läsa igen.

Fakta:
Förlag: Wahlström & Widstrand
Antal sidor: 273
Utgivningsår: 2017

Finns att köpa hos Adlibris eller Bokus.

Tack till Wahlström & Widstrand för recensionsexemplaret!

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

2 svar på ”Tiden är inte än

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *