Ordbrodösen

I helgen läste jag ut den hypade boken Ordbrodösen av Anna Arvidsson. Det känns lite som att jag är sist på bollen här, att alla andra redan har läst den men åh så den var värd väntan!

Handling:
Med skrivna ord kan hon styra dina tankar och handlingar. Du märker aldrig när du blir hennes marionett.

I en värmländsk bruksort bor sedan århundraden tillbaka en säregen släkt. De har en stark ställning och en kraft som till varje pris måste hållas hemlig. Kvinnorna i släkten är ordbrodöser. Alba har aldrig önskat sig förmågan att styra andra människor, men accepterat att hennes framtid är utstakad. Hennes mor, mormor och mormors mor har alla fått kraften på sin artonårsdag. Inträdesprovet ska vara en ritual, inte ett verkligt test. När Alba misslyckas står alla handfallna. Ingen berättar vad de misstänker ligger bakom hennes oförmåga. Istället skickas Alba hastigt till en avlägsen släkting i Stockholm och bit för bit börjar hon själv lägga pusslet.
Men någon försöker hindra hennes sökande. Någon som inte skyr några medel för att nå sitt mål.
Någon som kan få vem som helst att lyda.

Anna Arvidssons debutroman är en andlöst spännande och originell berättelse om hemligheter och lögner, om de tysta krafter som finns inom oss och den svåra konsten att hitta sin egen väg.

Jag tycker:
Hela berättelsen är otroligt fängslande och spännande. Det skrivna ordets makt blir tydligare än någonsin i och med ordbrodösernas kall.

Historien är modern men ändå tidlös. Den innehåller många oväntade vändningar och som läsare hålls man på tårna hela tiden. Berättelsen är magisk och mystisk men inte så att trovärdigheten försvinner. Som läsare köper man det arv som Alba fötts till utan att blinka. Jag uppskattar att berättelsen inte bara vävs framåt i tiden utan även bakåt. Man får en helhet på det sättet.

Anna Arvidsson har ett fantastiskt bildspråk och håller skickligt läsaren trollbunden från första till sista sidan. Jag känner redan nu att detta är en av årets bästa böcker! En skicklig debut!

Mitt betyg blir  ☕ ☕ ☕ ☕ ☕ av 5 möjliga!

Tre anledningar till att jag gillar boken:
1. Hela historien som trollbinder.
2. Språket och beskrivningen av platser och personer.
3. Karaktärerna! Framför allt Alba, Klara och Lo.

Fakta:
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 322
Utgivningsår: 2017

Finns att köpa hos Adlibris eller Bokus.

Spara

Spara

Spara

Spara

Spara

2 svar på ”Ordbrodösen

  1. Pingback: Månadens bästa bok mars |

  2. Pingback: Eli läser och skriver | Hon broderar med ord

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *